Egyszerűbb fejlesztés a gyártóknak

A felhasználók csábítása az egyik fontos szempont egy termék felfuttatásánál, de sosem feledkezhetünk meg a gyártókról. Ők terveznek és készítenek új eszközöket, amelyeken a Windows 10 a felhasználók elé kerül, ők készítik a drivereket, hogy az eszközeik megfelelően működjenek, ők adják el közvetve az opreációs rendszert!
Hogy megkönnyítse a dolgukat, a Microsoft négy fő célt tűzött ki:

  1. Egyszerűsíteni kell a driver fejlesztést,
  2. Csökkenteni kell egy eszköz fejlesztési és gyártási költségeit,
  3. Támogatni kell a hardverek Windowson való fejlesztését és tesztelését,
  4. Támogatni kell az alacsony erőforrású célhardverekre való telepítést.

A driver fejlesztést a Windows Driver Kit és a Device Driver Interface segíti elő, melyek minden eszközön egységes részét képezik a Windows 10-nek. Tehát egy univerzális driverrel lefedhető a teljes Windows eszközcsalád. További segítség a Windows Device Framework, mely egyaránt elősegíti a kernel – és felhasználói módban futó driverek készítését. (Ez a keretrendszer a GitHubon is elérhető)
A Fast Flash Update-tel egy olyan image formátumot alkottak, ami lehetővé teszi a biztonságos, szektor szintű telepítést. A WDK segítségével tudjuk konfigurálni az image fájlt, illetve alkalmazások előtelepítését is megtehetjük vele. Egyszerre nyolc USB-s eszköz telepítését támogatja ez a formátum, illetve későbbi beszerelésre szánt háttértárak teljes előkészítését (partícionálás, formázás, telepítés).
A fejlesztői panelek támogatására a Windows 10 Board Support Packages szolgál, amely csomagokat az univerzális driverek segítségével fejlesztenek. Jelenleg a legismertebb ilyen eszközök az Intel Sharks Cove és MinnowBoard MAX, a Raspberry Pi 2, és a Qualcomm Dragonboard 410C.
Az alacsony erőforrással rendelkező cél eszközök ugyan a motorháztető alatt ugyanazt a Windowst kapják, amit a telefonok és asztali gépek, de hiányoznak a beépített alkalmazások és más megszokott programok. Mindezek amúgy is szükségtelenek lennének, és ezzel is csökkenthető a hardver igény. A működést a már említett univerzális driverek és univerzális alkalmazások futtathatósága segíti. Egy ilyen eszközt használó cég az általa fejlesztett univerzális alkalmazása fogja a felhasználói élményt nyújtani, mivel beállítás után a rendszer automatikusan az “alkalmazásba” fog bootolni.

Forrás: Windows Blog.

 

Reklámok