Miért igényel kisebb tárkapacitást a Windows 10?

Már régóta probléma, hogy a Windows nagyon megnőtt és sok tárhelyet elfoglal előlünk. Ennek javítására több trükköt is bevetett már a Microsoft, többek között a telepítő médiáról nem mindent másol fel (ezért is fordul bizonyos funkciók bekapcsolásához a Windows Update-hez), illetve nyomtató és egyéb driverek összevonásra kerültek, és a lehető legtöbb eszközt egy közös meghajtóval szolgálnak ki.
A telefonok erőteljesen korlátozott tárhelyei miatt, és mert nagyon sok funkció ott úgy sem érhető el (nem lenne értelme), egy jóval kisebb és tömörített rendszer érhető el.
A Windows 10 érkezésével további javulást ígér a Microsoft a következők szerint. Egyrészt a rendszerfájlok hatékonyabb tömörítésével 1,5 – 2,6 GB megtakarítást attól függően, hogy 32 vagy 64 bites Windows használunk, másrészt ezentúl a helyreállítási funkciókhoz nem fog külön image-t használni, így újabb 4+ GB felszabadulhat. Mivel ez utóbbi a telefonoknál már nagyon jól működik, így ez csak a többi rendszeren lesz újítás.
A helymegtakarítás szépen hangzik, de hogyan hat majd mindez a teljesítményre? A kérdés jogos, hiszen a tömörített fájlokat előbb ki kell csomagolni, és csak utána tudjuk használni. Nos, a válasz az, hogy amikor egy korábi Windows verzióról upgrade-elünk Windows 10-re, akkor telepítéskor automatikusan meg fogja vizsgálni az eszköz RAM mennyiségét és a processzor teljesítményét (más tényezők mellett) és ezek függvényében automatikusan fogja szabályozni a tömörítés mértékét úgy, hogy a felhasználó számára észrevehetetlen legyen a különbség. Új telepítés esetén a gyártónak kell a méréseket és a beállítást elvégeznie.
Hamár a rendszer fájlokra megfelelően be lett állítve a tömörítés, akkor a Store-os alkalmazások is profitálnak belőle, vagyis több hely jut nekik, illetve azok is tömörítésre kerülnek.
Néhányaknak eszébe juthat a WIMBOOT, ami néhány eszközön került bevetésre, és bár nagyon hasznos a kis tárhellyel rendelkezők számára, most nehézzé teszi a Windows 10-e való upgrade-et, hiszen valahogy meg kell oldani, hogy elférjen a telepítő a meglévő rendszer mellé, hogy a telepítés közben bekövetkező esetleges problémák (pl.: áramszünet) esetén a visszaállítás megtörténhessen, és ne legyen adatvesztés.
A helyreállítást a rendszer saját magán (magából) végzi el, ezért nincs szükség újratelepíteni az összes frissítést. Arra az esetre, ha akkora sérülés keletkezne, hogy a refres vagy reset funkciókat nem érjük el, továbbra is készíthetünk saját helyreállító képfájlt.

Forrás: Windows Blog.